allergies

Øko, naturligt og allergifremkaldende

Skrevet af Nadia

Beskytter økologisk og naturlig dig mod allergi?

Har du også valgt et makeup- eller hudplejeprodukt til din daglige skønhedsrutine, fordi det har været et økologisk eller et naturligt produkt?

Mange produkter bliver markedsført, så det giver et indtryk om et sundere og bedre valg. Men er det det?

Langt de fleste har i løbet af deres liv enten overvejet eller aktivt valgt et kosmetikmærke til, som en del af deres skønhedsrutine. Som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvilke produkter der reelt er allergifremkaldende, da økologiske og naturlige ingredienser ofte sidestilles som værende allergivenlige.

Økologisk og naturlig betyder nødvendigvis ikke allergivenligt

De naturlige ingredienser, der fremgår i et produkt, stammer fra naturen og er udvundet af planter i form af ekstrakter og olier. Det lyder jo egentlig meget lækkert, og som noget du helt sikkert gerne vil tilbyde din hud og krop, men indholdet og mængden af de kemiske stoffer kan variere meget. Det betyder, at de naturlige ingredienser kan indeholde uønskede biprodukter såsom parfumestoffer, som kan være allergifremkaldende.

"Langt de fleste stoffer, som vi ved kan give hudallergi, kommer oprindeligt fra naturen. Det er ikke sådan, at man kan sikre sig mod hudallergi ved at bruge noget, der er naturligt", forklarer Jeanne Duus, der er daglig leder af Videncenter For Allergi.

Det er altså ikke nødvendigvis et sundere eller bedre valg, at benytte produkter med naturlige ingredienser fremfor syntetisk fremstillede ingredienser. Faktisk kan din krop ikke kende forskel på om den bliver udsat for enten det ene eller det andet stof.

Syntetiske stoffer kan bygges op på helt samme måde, som naturlige stoffer. Dette betyder, at hvis du har allergi overfor det ene stof, vil du også have det for det andet.

Er økologisk så et bedre valg?

Mange har en forestilling om, at økologi må være et sundere alternativ. Det er til dels også rigtigt, særligt når det kommer til fødevarer. Men faktum er, at der ingen sammenhæng er mellem, hvordan vores kosmetik er dyrket og hvilken indvirkning, det har på vores hud.

Faktisk skal et produkt indeholde en relativ stor mængde af ekstrakter fra planter og blomster, før det kan kalde sig økologisk, og det er paradoksalt nok visse af naturlige stoffer, som kan give allergi.

Derfor kan syntetisk kosmetik være et bedre valg

Ligesom med forestillingen om, at økologisk må være godt, bryder vi os som udgangspunkt ikke om, når noget er syntetisk. Men syntetisk kan være godt, og er det specielt når man laver kosmetiske produkter.

Syntetiske ingredienser bliver fremstillet i et laboratorium, og består som regel af færre kemiske stoffer end naturlige. Ved syntetiske ingredienser har man større kontrol over stofferne, da de ikke vil variere så meget i indhold og mængde fra gang til gang.  

Med økologiske og naturlige ingredienser har man mindre kontrol over, hvilke uønskede stoffer der ender i det færdige produkt, fordi det kan indeholde mange forskellige stoffer, som er en del af naturen.

Hvis du vil være helt med på, hvilke stoffer der er i dit kosmetikprodukt, kan det være bedre at vælge syntetisk fremstillet kosmetik. Her vil du altid kunne gennemskue, om der er ingredienser i, du kan tåle eller som vil give dig allergi.

Kilde: Videnscenter for Allergi, Miljøstyrelsen

Lavinde Copenhagen er allergicertificeret

Vores produkter indeholder syntetiske ingredienser, som bliver fremstillet i et laboratorium, da vi på den måde kan følge 100% med i indhold og mængde af de ingredienser, vi vælger at bruge i vores produkter. Det smarte ved at fremstille kosmetik på denne her måde er også, at vi har mulighed for at regulere eller helt fjerne uønskede stoffer i en ingrediens, som vi ikke ønsker i vores produkter.

Vores produkter indeholder få naturlige ingredienser, men det er altså ingredienser, der er så omhyggelig vurderet i forhold til risiko om allergi. Dette gør at vi med stolthed kan sige, at vores mascara-serie er certificeret af Allergy Certified, og resten af vores produkter er certificeret af Asthma Allergy Nordic.

Shop produkter fra artiklen her